Ιστορία της τρούφας

 

Σε κάθε σεμινάριο για την τρούφα, ξεκινάμε με μια ιστορική αναδρομή για την εμφάνιση της τρούφας στην Αρχαία Ελλάδα, την Αρχαία Ρώμη αλλα και σε όλη την Ευρώπη και Ασία.

 

Η ύπαρξη υπόγειων ασκομυκήτων του γένους Tuber  στον ελλαδικό χώρο τεκμηριώνεται από τα αρχαία κείμενα του Ευρυπίδη (480-406 π.Χ.) όπου ο ίδιος δηλώνει ότι οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι ήταν δεινοί συλλέκτες άγριων μανιταριών και τρούφας. Ακόμη πιο πριν, ανατρέχοντας σε παλαιότερες εποχές και πολιτισμούς, διαπιστώνεται ότι οι βασιλείς της Μεσοποταμίας αλλά και οι Φαραώ της πάλαι ποτέ μεγάλης Αιγύπτου απολάμβαναν τις τρούφες που τις θεωρούσαν γευστικά μοναδικές.

 

Ιστορικά θεωρείται ότι το «μάννα εξ ουρανού» στην Παλαιά Διαθήκη ήταν στην πραγματικότητα τρούφες του μύκητα Terfezia sp. που αναπτύσσεται ακόμη και στην έρημο. Οι Βεδουίνοι μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν τις «τρούφες της ερήμου», όπως συνηθίζεται να ονομάζονται (desert truffles) τόσο για τροφή όσο και για φάρμακο για ερεθισμένα μάτια (συνήθης ασθένεια της ερήμου).

 

Η τρούφα, είχε εκτιμηθεί ήδη απο τα αρχαία χρόνια και η σχέση της μεταξύ ανθρώπου και μαγειρικής συνεχίζεται μέχρι και σήμερα.

Είδη τρούφας - Είδη δέντρων

 

Ξεκινάμε με ταα είδη τρούφας που εμφανίζονται στην Ελλάδα όπου το κάθε ένα έχει δικιά του ιδιαιτερότητα, μορφολογία και μυρωδιά. Συνεχίζοντας, βλέπουμε απο κοντά τα εποχιακά είδη και αναλύουμε τις περιοχές που εμφανίζονται αλλα και ποιες εποχές του χρόνου.

 

Συνεχίζουμε με μια εκτεταμένη έρευνα επάνω στα λεγόμενα τρουφόδεντρα και την σχέση τους με την τρούφα. Μαθαίνουμε να ξεχωρίζουμε το κάθε είδος αλλά και να γνωρίζουμε τις περιοχές που είναι πιο πιθανό να φύεται το κάθε δέντρο. Κατά την ώρα του κυνηγιού τρούφας αναγνωρίζουμε και τα περισσότερα είδη τρουφόδεντρων που εμφανίζονται στην περιοχή όπως και την σημασία τους στην καλλιέργεια της τρούφας.

 

Επίσης αναλύουμε, ως ένα πολύ σημαντικό σημείο για την εύρεση τρούφας, τα φυτά δείκτες εδάφους. Ήδη από τα φυτά που εμφανίζονται στην περιοχή, έχουμε έναν πολύ καλό γνώμονα για το αν το έδαφος είναι κατάλληλο για καλλιέργεια.

 

 

Γεωλογία - Γεωμορφολογία της Ελλάδας

 

Η τρούφα του γένους Tuber εμφανίζεται μόνο σε συγκεκριμένα εδάφη, με συγκεκριμένο PH (μέτρο οξύτητας ή αλκαλικότητας) και συγκεκριμένο υψόμετρο. Στο σεμινάριο θα δούμε λεπτομέρειες και για τις τρεις παραμέτρους αλλά και τρόπους να ανακαλύπτουμε στους χάρτες τις Ελλάδας τα κατάλληλα εδάφη. Επίσης θα μάθουμε πως να τα  αναγνωρίζουμε μαζί με τα ανάλογα πετρώματα, σε τι υψόμετρα θα πρέπει να ψάχνουμε για τρούφα και ποια περίοδο του χρόνου αλλα και το πως θα ανακαλύπτουμε αν μια περιοχή είναι κατάλληλη για εύρεση τρούφας με βάση το PH της.

Εμπόριο

 

Το εμπόριο νωπής τρούφας ή των μεταποιητικών προϊόντων της, αλλα και η αγάπη προς την φύση, είναι οι κύριοι λόγοι που ωθούν κάποιον στο να ασχοληθεί με την τρούφα. Σε αυτό το μέρος του σεμιναρίου θα καταπιαστούμε με αρκετά θέματα που αφορούν αυτόν τον πολύ σημαντικό τομέα. Θα μιλήσουμε για τις αποδεκτές και μη αποδεκτές ποιότητες τρούφας για το εμπόριο, για την αναγνώριση, για την διαδικασία που ακολουθεί η τρούφα μέχρι να φτάσει στο πιάτο του πελάτη, για την κοστολόγηση ανάλογα με την εποχή, για την υπέροχη στην μυρωδιά και γεύση λευκή πολύτιμη τρούφα (Tuber magnatum), για το πως καθαρίζουμε με σωστό τρόπο τα καρποσώματα όπως και για τα μεταποιητικά προϊόντα.

 

Απο τα πιο βασικά μέρη του σεμιναρίου που αξίζει να παρακολουθήσει ο ενδιαφερόμενος.

Γευσιγνωσία - Μαγειρική

 

Τι θα ήταν η τρούφα χωρίς το φαγητό; Ένα μικρό κομμάτι  μπορεί να μεταμορφώσει ακόμα και το πιο ευκολο πιάτο σε μια γαστριμαργική πανδαισία!

 

Σε αυτό το μέρος του σεμιναρίου, ανακαλύπτουμε τις χρήσεις της τρούφας επάνω στην μαγειρική αλλα και ποια είδη τρούφας "δένουν" καλύτερα με κάποια φαγητά. Απο ιταλική πάστα, σε ριζότο μανιταριών μέχρι και σε σαμπαγιόν μαύρης τρούφας.

 

Το συγκεκριμένο σεμινάριο γίνεται και εξειδικευμένο για ενδιαφερόμενους σεφ έτσι ώστε να αποκτήσουν την ανάλογη γνώση που απαιτείται για να επιλέγουν πάντα τις τρούφες για το εστιατόριο τους αλλα και για έχουν την πρώτη επαφή με τον τρόπο χρήσης τους στην παγκόσμια κουζίνα.

Σκυλιά - Καλλιέργειες

 

Δυο πολύ σημαντικά μέρη των σεμιναρίων μας είναι τα σκυλιά αλλα και το καλλιεργητικό κομμάτι.

 

Όσον αφορά τα σκυλιά τρούφας, η αναγκαιότητα τους είναι πιο σημαντική απο οποιονδήποτε άλλον παράγοντα στο κυνήγι τρούφας. Πρέπει να είναι σωστά εκπαιδευμένα και αυτό είναι ένα σημείο που θίγουμε στο σεμινάριο. Έτσι κι αλλιώς, ένα σκυλί τρούφας δεν είναι ένα εργαλείο αλλά ένας σύντροφος στην εύρεση τρούφας.

 

Επίσης μιλάμε για τις ράτσες των σκυλιών τρούφας και τις ιδιαιτερότητες της κάθε μιας, όπως και τις παραμέτρους για την επιλογή τους. Κάθε μια ράτσα διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που θα μας φανούν χρήσιμα ή όχι ανάλογα με την εμπειρία που έχουμε ή τους βιοτόπους που κυνηγούμε τρούφα.

 

Όσον αφορά το καλλιεργητικό μέρος, για τους υποψήφιους καλλιεργητές τρούφας αλλα και για τους υπάρχοντες, αναλύουμε τα παρακάτω θέματα:

 

1. Επιλογή κατάλληλου χωραφιού

2. Επιλογή είδους δέντρου και είδους τρούφας

3. Προκαλλιεργητικές φροντίδες

4. Εργασίες Εγκατάστασης φυτείας

5. Καλλιεργητικές φροντίδες υπάρχουσας φυτείας

6. Εξειδικευμένες εργασίες σε υφιστάμενες φυτείες

7. Άναλυση κόστους εγκατάστασης

8. Πλάνο απόσβεσης.

 

 

Πλάνο συνεργασίας - Παρεχόμενες υπηρεσίες

 

Από τα τελικά θέματα του σεμιναρίου είναι και το πλάνο συνεργασίας και οι παρεχόμενες υπηρεσίες της ομάδας μας προς τους κυνηγούς, υπάρχοντες καλλιεργητές και νέες εγκαταστάσεις.

 

Η συνεργασία μεταξύ των ενδιαφερόμενων στο θέμα της πώλησης της τρούφας αλλά και των καλλιεργητών στο θέμα της μαζικής διοχέτευσης των καρποσωμάτων είναι το κύριο θέμα του πλάνου συνεργασίας. Ένα πλάνο με αμφίδρομο συμφέρον και παροχή κυνηγετικών και καλλιεργητικών συμβουλών για την βελτίωση των συνθηκών εργασίας αλλα και ένα πιο υγειές χωράφι.

 

Οι μελλοντικοί συνεργάτες θα ενημερώνονται σε mini σεμινάρια αλλα και συμβουλευτικές ομαδικές εξορμήσεις για νέες τεχνικές αλλά και διόρθωση τυχών λανθασμένων κινήσεων επάνω στην καλλιέργεια, τα σκυλιά τρούφας αλλά και την επιλογή των βιοτόπων.

 

 

Στημένο κυνήγι τρούφας

 

Στο στημένο κυνήγι, παίρνουμε ως δεδομένη μια περιοχή κυνηγιού, με θαμμένα εποχιακά καρποσώματα, εστιάζοντας σε τομείς που χρήζουν μεγάλου ενδιαφέροντος.

 

Απο τις τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν επάνω στην επιλογή των κατάλληλων δέντρων για εύρεση τρούφας, βασικές αρχές χειρισμού του τρουφόσκυλου αλλα και βελτιώσεις στον χειρισμό του σκύλου για έναν μη-αρχάριο  τρουφοκυνηγό, μελέτη του εδάφους και οπτική ανάλυση της περιοχής, όπως και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι αρχάριοι κυνηγοί για την επιλογή βιοτόπου.

 

Το κύριο μέλημα είναι η πρώτη επαφή του ενδιαφερόμενου με το κατάλληλο περιβάλλον για το κυνήγι τρούφας με τα δικά μας εκπαιδευμένα τρουφόσκυλα.

 

© 2017  All rights reserved by Precious Truffle