Η Συλλογή της τρούφας πραγματοποιείται μόνο με εκπαιδευμένα σκυλιά ή θηλυκά χοιρίδια.  Κατάλληλες ράτσες σκύλων για την ανεύρεση αυτού του προϊόντος είναι διάφορες ράτσες κυνηγετικών σκύλων και κυρίως αυτές με ισχυρό το αίσθημα της ανάκτησης (retriever).  Αρκετοί συλλέκτες χρησιμοποιούν και ημίαιμα σκυλιά με πολύ καλά αποτελέσματα.

 

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης σκύλου για ανεύρεση ειδών τρούφας σε φυσικά δάση ή εγκατεστημένες φυτείες περιλαμβάνει τα εξής:

 

1) Εξοικείωση του σκύλου με τα αρώματα της τρούφας από αληθινά καρποσώματα (ανάλογα με την εποχή της εκπαίδευσης και το είδος τρούφας που υπάρχει τότε).

 

2) Πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ανεύρεση θαμμένης τρούφας σε σενάρια (θάβουμε κομμάτια φρέσκιας τρούφας στο χωράφι, στο πάρκο, στο δάσος και τα βρίσκει κατόπιν ειδικής εντολής) για αφομοίωση και γενίκευση της συμπεριφοράς.

 

3) Εισαγωγή συγκεκριμένης εντολής (φωνητικής και χεριού) για την εκτέλεση από το σκύλο της έρευνας.

 

4) Παράδοση εκπαιδευμένου σκύλου και δώρο μια μικρή μελέτη στην περιοχή όπου θα κυνηγήσετε.

Η όλη εκπαίδευση πραγματοποιείται μόνο με μεθόδους θετικής ενίσχυσης συμπεριφορών από επαγγελματία συμπεριφοριστή - εκπαιδευτή σκύλων, και χωρίς καμία μορφή βίας.

 

Η διάρκεια εκπαίδευσης εξαρτάται από το χαρακτήρα του ζώου, τη ράτσα, την ηλικία και τις έξτρα απαιτήσεις του ιδιοκτήτη και ποικίλει από ένα μήνα μέχρι δύο.

 

Διόρθωση Κυνηγητικής συμπεριφοράς

 

Το κυνήγι της τρούφας με ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά από διαφορετικές ράτσες πολλές φορές παρουσιάζει δυσκολίες συνεννόησης μεταξύ κυνηγού και σκύλου.

Μερικά από τα βασικότερα προβλήματα που κάποιοι κυνηγοί αντιμετωπίζουν είναι (από μαρτυρίες και γεγονότα) είτε ότι το σκυλί τρώει τις τρούφες που βρίσκει είτε ότι το σκυλί καταστρέφει τις τρούφες είτε τέλος ότι δεν υπακούει σε εντολές και δεν δουλεύει για μεγάλη διάρκεια.

 

Θέματα σαν αυτά, αν και φαίνονται πολύ σοβαρά και δυσεπίλυτα για κάποιον χωρίς εκπαιδευτική εμπειρία, μπορούν εύκολα να επιλυθούν με μεθόδους θετικής εκπαίδευσης και επιβράβευσης στο σωστό χρόνο.

 

Έτσι με επιστημονική εμπειρία και μεθόδους καταφέρνουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το αχώριστο δίδυμο σκύλος-κυνηγός ώστε να επιτυγχάνουν αποτελεσματικότερο κυνήγι, με μεγαλύτερη διάρκεια και χωρίς νευρικότητα και ζημιές.

 

Το ιδανικότερο κυνήγι θεωρείται αυτό που στο τελείωμα της ημέρας βρίσκει κυνηγό και σκύλο χαρούμενους, ακόμα και αν δεν έχει βρεθεί κάποιο καρπόσωμα.

 

© 2017  All rights reserved by Precious Truffle